sobota 10. apríla 2010

Mamby a kobry

Poznáme asi 2 800 druhov hadov, z toho 400 jedovatých. Hady sú nezvyčajnou skupinou plazov. Nemajú nohy, viečka ani vonkajšie ucho.Hady sa živia živočíšnou potravou – od mravcov a slimákov po kozy a kajmany. Väčšina hadov korisť pred zožratím omráči jedom, alebo ju zadusí. Každý svetadiel ohrozujú najmä niektoré druhy hadov, v Európe vretenice, v Ázii kobry, v Austrálii tajpan, v Severnej Amerike štrkáče a v Afrike mamby.

Mamby

V nedávnej minulosti bola pre nás Afrika nedostupná, dnes ju stále častejšie navštevujú naši turisti a rekreanti, ktorí pre nedostatok skúseností nepoznajú nebezpečenstvo, ktoré im od tamojších hadov môže hroziť. Najviac obávaným hadom čierneho svetadielu je mamba čierna; ňou uštipnutý človek bez včas podaného protijedu spravidla zomrie; často už dve hodiny po uhryznutí. Mamba (zlý démon Afriky) je značne agresívna, ľahko sa popudí a náhle zaútočí. Zatiaľ čo vretenice a kobry uštipnú najčastejšie do nôh, mamba sa pri útoku na človeka vyšvihne hore a uhryzne ho do hrude alebo tváre.





Kobry

Kobry predstavujú skupinu jedovatých hadov z čeľade korálovcovitých.
Obsahujú množstvo smrteľne nebezpečných druhov. Najpočetnejším a najznámejším rodom je rod Naja (tzv. „pravé kobry“), k nemu patrí tiež kobra indická ( Naja naja ). Za veľmi zaujímavú je považovaná podskupina tzv. pľuvajúcich kobier, ktoré dokážu svoj jed pľúvať (či presnejšie vystrekovať) na veľmi veľkú vzdialenosť. Zahŕňajú rôzne druhy a poddruhy rodu Naja a druh kobra obojková (Hemachatus haemachatus).V podobe kobry bola uctievaná staroegyptská bohyňa Vadžet.






1 komentár: